Το πρόβλημα…

Η ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην ευρύτερη κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας αποτελεί δικαίωμα σύμφωνα με το Άρθρο 25 του Συντάγματος.

Τα άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης, έχουν τις ίδιες πληροφοριακές ανάγκες με τους βλέποντες και η πρόσβασή τους στο αγαθό του βιβλίου αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους. Διαθέσιμοι τρόποι πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία όρασης στην πληροφόρηση σήμερα είναι τα βιβλία σε γραφή braille, ο ηλεκτρονικός αναγνώστης και τα ακουστικά βιβλία.

Στην Ελλάδα σήμερα, είναι καταγεγραμμένα περίπου 25.000 άτομα με αναπηρία όρασης, ενώ το σύνολο των παραγόμενων ακουστικών βιβλίων που είναι διαθέσιμα για μη βλέποντες χρήστες δεν ξεπερνούν τα 10.000 βιβλία.

Αντίστοιχα μεγάλο κενό εντοπίζεται στα πανεπιστημιακά συγγράμματα, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης των πανεπιστημιακών σπουδών ή, ακόμα, και την αποφυγή έναρξης σπουδών εξ’ αρχής από έντυπο-ανάπηρους φοιτητές και φοιτητές με ολική ή μερική αναπηρία όρασης.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, καταγράφονται οι μειωμένες ευκαιρίες τυπικής και άτυπης μόρφωσης των μη βλεπόντων, με συνέπεια τις μειωμένες, αντίστοιχα, ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής τους ανάπτυξης και άρα κοινωνικής και οικονομικής τους ενσωμάτωσης.

Η μη ισότιμη πρόσβαση όλων στη γνώση, τη μάθηση και γενικότερα στο αγαθό του βιβλίου!
Το πρόβλημα

Βοήθησε μας να συνεχίσουμε!

Υιοθέτησε τα έξοδα των επόμενων σελίδων για τα ακουστικά βιβλία που παράγουμε. Με τον τρόπο αυτό ηχογραφούνται ακόμα περισσότερες σελίδες ενός λογοτεχνικού ή πανεπιστημιακού βιβλίου για ένα παιδί, έναν έφηβο ή έναν ενήλικα με απώλεια όρασης που ζει στην Ελλάδα.

Γινε αναδοχος
Κανε Δωρεα